Når man skal i gang med at træne sin unghund er der nogle forudsætninger der skal være på plads for at det bliver en god oplevelse for alle. Jeg er en stor fortaler for at sætte tingene op til succes, og med det mener jeg at man skal gennemtænke hele situationen inden man går i gang, så hunden lærer noget konstruktivt hver gang den er på får, og man undgår at sætte hunden i situationer hvor den ikke kan løse opgaven og den bliver frustreret.

Hunden skal være fysisk og psykisk klar til at begynde at træne, mange meget unge hvalpe bliver tændte på får, men kan i sagens natur ikke løbe fårene op, og kan derved risikere at blive meget frustreret, så undgå situationer hvor det er åbenlyst at det ikke vil ende godt og uden læring for hunden. Samtidigt så kan det være nødvendigt at putte en del pres på en meget entusiastisk unghund, og det skal den også være mentalt klar til at tage, men hvis du har en dygtig træner til at hjælpe dig i opstarten kan vedkommende hjælpe dig med hvor meget pres din hund kan klare og er nødvendigt. Jo dygtigere man er med sin timing, jo mindre pres behøver man, hvis hunden for korrektionen i det sekund den begår en fejl, så den forstår hvad det er der sker, så tager de det lynhurtigt til efterretning, og man behøver ikke så meget pres.

Det er helt sikkert en fordel hvis man har en round pen, altså en lille fold med et fast hegn i en rund cirkel, når folden er rund så er der ikke nogen hjørner fårene kan gemme sig i, og hunden vil hele tiden have mulighed for at komme rundt bag om fårene. Man kan også sagtens komme i gang uden en round pen, det er dog vigtig at det er en lille fold når man starter op, da man skal kunne komme tæt på hunden hurtigt, og hunden bliver ikke lige så bekymret for at fårene stikker af fra den, og den mister kontrol.

Fårene er rigtig vigtige for den oplevelse en unghund for de første gange de er på får, de skal være fornuftige, det vil sige de skal ikke være fuldstændig rædselsslagne for hunden og løbe hele tiden, men samtidigt skal hunden kunne flytte dem, de må ikke stå og stampe af en unghund der skal i gang med at flytte får for første gang så den mister selvtillid ved det. Efterhånden som hunden bliver mere erfaring kan man prøve at introducere forskellige typer af får, så de lærer at håndtere forskellige problematikker. I starten er det dog en fordel hvis man træner det amme sted og på de samme får, så hunden kun skal tage stilling til det, og ikke til nye får hver gang.

Det er vigtigt ikke at have for lange træningssessioner, en unghund der er på får for første gang skal tage stilling til utrolig mange ting, og bliver hurtigt meget træt, så det er vigtigt at man holder små pauser undervejs, og ikke bliver ved for længe. Hvis hunden begynder at blive mentalt træt kommer den ofte til at tage dårlige beslutninger, og man ender med at blive uvenner med sin hund. Ofte er det dog nok lige at kalde hunden af, og rose den lidt så den tænker på noget andet et øjeblik, så er de klar til at lære nyt igen, men de fleste gange så er det min erfaring at ca 2x 20 min hvor de er flere små pauser i løbet af de 20 minutter er rigelig træning for en hund i begyndelsen.