Når forudsætningerne er på plads, så kan man gå i gang med at træne sin hund

For hyrdehunde er det vigtig at have kontrol over situationen, og der er kontrol over situationen når fårene står mellem handleren og hunden, og det første en ung hyrdehund skal lære er at skabe den situation. Det er en hårfin balance mellem at opmuntre hunden til at løbe hurtigt, så den kan komme hele vejen rundt om fårene, og hele tiden have situationen under kontrol og være i kontakt med hunden, så den ikke lige pludselig føler den skal tage nogle beslutninger den ikke er klar til at tage, det kan være svært at ramme den balance for handleren. Når hunden har forstået at den skal rundt om fårene, skal den lære at balancere på fårene, dvs den hele tiden skal stå modsat af handleren med fårene i mellem hund og handler, at hunden forstår denne opgave korrekt er alt afgørende for videre træning af hyrdehunden, den skal lære at forstå hvor meget tryk den skal ligge på fårene uden at presse dem forbi handleren, den skal lære at læse fårene, hvornår den skal holde sig i ro og hvornår den skal løbe den ene eller anden vej for at stoppe fårene. Altså at balancere i forhold til handleren, her lærer hunden en masse om dens eget tryk, nogen hunde kan komme meget tæt på fårene uden at de flytter sig, andre hunde skal holde stor afstand for at undgå at fårene flytter sig hele tiden.

Nogle hunde har svært ved at være i ro, og vil gerne flytte på fårene hele tiden. Jeg syntes det er vigtigt at lære sin hund at den godt må være i ro med fårene, og at den ikke behøver flytte dem hele tiden, den skal selvfølgelig holde øje med at der ikke er et får der slipper væk, men jeg syntes det er vigtigt at hunden kan slappe af når den er omkring fårene, og lade fårene slappe af. Hvis fårene skal flyttes over en stor afstand, så er det vigtigt at alle har mulighed for at slappe af ind imellem.

Selvfølgelig har nogen hunde nemmere ved at lære nogen ting og andre hunde nemmere ved at lære andre ting, men for mig betyder det bare at der er nogle ting jeg må bruge mere energi på at lære den ene hund en den anden hund. Så jeg mener bestemt godt man kan lære alle hunde at lade være med at flytte rundt på fårene hele tiden, hvis man griber det rigtig an fra starten, jeg kan nok ikke lære den meget entusiastiske hund at slappe af omkring fårene, men jeg kan godt lære den at den skal ligge ned og lade fårene være ind i mellem.

Når hunden har forstået balance punktet i forhold til handleren er det vigtigt at man begynder at arbejde på at hunden skal balancere i forhold til fårene, og det gør den når man begynder med fradrivningen.  Det kommer der snart en artikel mere om.