De autistiske hyrdehunde

Gennem mit arbejde møder jeg mange forskellige hunderacer og blandinger, og de er uden tvivl dejlige alle sammen, og er jo selvfølgelig gennem deres race egnet til forskellige ting, og har forskellige styrker og svagheder, og hvad en ejer ser som en styrke kan være en svaghed for en anden ejer. Nogle elsker selvstændige hunde der er fuldt tilfredse med at underholde sig selv, og andre vil gerne have en hund der er mere afhængig af sin ejer og gerne vil please.

Siden jeg fik min første hyrdehund har det været tydeligt for mig at de på mange måder er anderledes end de fleste andre hunde, de har en intensitet og vilje til at arbejde og samarbejde som jeg ikke møder hos andre hunde. Hurtigt måtte jeg også lære på den hårde måde at deres intense sind også har en bagside, og de på mange måder også er en skrøbelig hund, der tolerer mange ting meget dårligt. De kan være meget lydfølsomme, de kan udvikle OCD lignende tendenser. Nogle former for hyrdehunde adfærd som er helt normalt for at de kan udføre deres arbejde er ikke særlig hensigstmæssig som familiehund (små hurtige udfald og bid for at få dyrene til at flytte sig, kan godt være meget uhensigstmæssig overfor små børn), og hvis man ikke griber de her ting an korrekt og meget hurtigt kan de lynhurtigt udvikle sig til store problemer der i mange tilfælde ikke kan afhjælpes, og hunden derfor ender med at blive aflivet.

Carol Price har arbejdet med border collier i over 25 år, har arbejdet i dybden med hvad det er der gør dem anderledes end andre hunde. Hendes tanker omkring deres komplekse adfærd giver i hvert fald rigtig god mening for mig, og har gjort det meget nemmere for mig at forstå hvorfor mine hunde gør som de gør.

Rigtig mange af deres adfærds mønstre kan sammenlignes med mennesker med autisme. Deres ekstreme følsomhed overfor sensoriske og sociale stimuli. Mange BC’er kan som autistiske savants lagre ekstremt meget information indenfor et bestemt område og kan feks lære navne på ekstremt mange stykker legetøj, eller nogle hyrdehundes mængde af kommandoer overgår også langt hvad andre typer af hunde kan lære.

Selvfølgelig kan man ikke direkte sammenligne mennesker med autisme og border collier, der er for det første ikke lavet nogen forskning på området, men i sagens natur vil det også være langt mere komplekst for mennesker. Men mange adfærds mønstre kan man nemt se i begge tilfælde. Feks. Tendens til ritualer/tvangs adfærd. Intens fokus på enkelte objekter. Hyperaktivitet. Hypersensitivet for lyd, lys og berøring. Fobier for forskellige elektriske apparater. De kan ikke lide ændringer i de daglige rutiner. Selvstimulations adfærd. Social angst eller i hvert fald reservationer ved det, og generelle problemer i nye sociale situationer. Stort behov for kontrol. De kan være meget reaktive, og have tendens til eksplosioner og aggressiv adfærd, der kan være svært at forudsige og kontrollere.

Mennesker med autisme har oftest let ved at genkende andre mennesker med autisme, og min erfaring er i hvert fald, at mange border collier er ret ”racistiske”, hvilket jo nok skyldes de syntes det er nemmere at interagere med andre BC’er.

Der er nok aldrig nogen der har specifikt ønsket at avle en hund med autistiske træk. Da man begyndte at avle mere seriøst mod den BC vi kender i dag, fandtes diagnosen Autisme ikke en gang, og der findes den dag i dag ikke en specifik test der kan give en eksakt diagnose for mennesker. Diagnosen stilles ud fra en række af symptomer der tilsammen danner et billede af et menneske med autistiske træk.

Det er nok nærmere sket ved et tilfælde, at mange af de egenskaber man har ønsket af en hyrdehund har mundet ud i nogle af de udfordringer vi har i dag. Deres nærmest besættelse og tendens til tvangshandlinger. De kan holde en ekstrem fokus på en enkelt opgave, har en meget høj sensorisk følsomhed, og har en glæde ved gentagelser af opgaver hvor der umiddelbart ikke er anden belønning end det at udføre opgaven igen. Alt sammen egenskaber der er virkelig gode for en arbejdende hyrdehund.

Forståelsen for at hunde, og nok i sær border collierne, har en mere autistisk måde at agere i verden på, gør det lettere at forstå dem som race. Sammen med forståelse for at hunde ikke bare kan dømmes ud fra om deres adfærd møder vores forventninger eller ej. De har også deres egne indre mentale sårbarheder, kampe og udfordringer der kan drive dem til at opføre sig på måder vi ikke forventer eller ønsker.

Lige som mennesker kan være i forskellige ender af autisme spektret kan hundene også være det. Jeg kan bestemt genkende adfærden hos alle mine hunde, men i forskellige udgaver og grader. Forståelsen for at deres adfærd er drevet af deres gener har gjort det meget nemmere for mig at håndtere situationer og adfærd som kan være problematisk, og ikke mindst har det gjort det nemmere at tilgive mig selv når en af mine hunde ikke opfører sig som den perfekte hund jeg gerne vil have de skal være.

Så stor tak til Carol Price for hendes store indsigt og evne til at formidle og tydeliggøre nogle af de udfordringer vi har med vores fantastiske BC’er.

Hun har skrevet flere bøger om emnet og de kan købes her

https://performancedog.co.uk/product-category/books-and-dvds/authors/carol-price/?fbclid=IwAR3bvdiUFOZaQb6fB9yl3RwGDU1txxusTqx6HALvWgf25abAau1m4NnySJA