Jeg har altid været omgivet af dyr, altid haft både hest og hund og flere forskellige andre dyr gennem årene. Jeg har redet konkurrencer, og trænet både i politihundeforeningen og agility. Men hyrdningen er første gang jeg er blevet fuldstændig fænget, og virkelig haft lyst til at dykke ned i det og virkelig forstå hvad det er der sker, og ikke bare på hobbyplan, og ikke bare intuitivt. Indtil nu er det min intuition der har bragt mig til der hvor jeg er i min hyrdetræning, jeg har været på flere kurser, og fået en del hjælp, men jeg har haft en intuitiv fornemmelse for hvor jeg skal placere mig i forhold til hund og får for at få det til at lykkes. Jeg er nu nået til et stadie i min træning, hvor jeg har forstået basis koncepterne, har en grundlæggende forståelse for hvad det kræver, og det er så nu at nørderiet virkelig begynder, det er nu at jeg virkelig selv skal til at bruge kræfter på at forstå de finere detaljer og hvordan jeg udvikler mig i min træning.

Den anden dag var jeg på kursus med Jonas Gustafsson, han har arbejdet med hyrdehunde i over 25 år, og har en utrolig viden og forståelse for arbejdet med hyrdehunde og får, jeg har været til flere kurser med ham, og han har sagt det før, men det var først den sidste gang at det virkelig sivede ind hos mig, men alle problemer i hyrdetræningen kan koges ned til to ting, relationen mellem hund og handler og relationen mellem hund og får. Hvis ikke der er gensidig respekt og forståelse mellem hund og handler vil hyrdningen ikke komme til at fungere særlig godt. Og vigtigst af alt så skal hunden have en god relation til fårene, rigtig mange af de problemer vi ser er fordi hunden enten er bange, eller i hvert fald utryg ved fårene, og det kan så give sig udtryk i alle mulige former, enten jagt, bid, for voldsomt eye eller endnu værre at den ikke vil være på folden med fårene. Derfor er en god start alt afgørende for en hyrdehunds fremtidige virke, den skal være tryg ved fårene, have fornemmelsen af at fårene ikke er farlige og det her kan den sagtens klare.

Relationen mellem hund og handler skal bygge på gensidig respekt og forståelse, det vil sige vi skal lytte til hinanden. Handleren skal forstå når hunden prøver at sige der er en situation den ikke forstår og ikke ved hvordan den skal løse, vi skal træde ind og hjælpe den, give den tydelige instrukser så den ikke er i tvivl om hvordan den skal løse opgaven, samtidig skal vi også forvente den lytter til os, og følger vores instrukser, dette gøres nemmest ved at give tydelige instrukser der hjælper hunden i situationen, så det giver mening for hunden at gøre hvad man beder den om.

Relationen mellem får og hund skal også bygge på respekt og forståelse, hunden skal behandle fårene respektfuldt, dette gøres hvis den er tryg ved fårene og ikke kommer i situationer den ikke selv kan løse så den bliver nød til at tage dårlige beslutninger, og evt lære af disse dårlige beslutninger. Så helt fra start af mener jeg man skal være med hunden og hjælpe den til at løse opgaverne bedst muligt, efterhånden som hunden bliver mere tryg ved opgaverne og mere erfaren vil den kunne løse flere og flere opgaver selv. Samtidig må hunden gerne sige fra hvis fårene ikke er respektfulde overfor den, og det kan være nødvendigt med en markering, de fleste får der er vant til hunde og er blevet behandlet ordentligt af hunden forstår dog hurtigt at det betaler sig at være respektfuld omkring hunden.