Det vigtigste for mig, når jeg hyrder, er at det er et samarbejde, både mellem hund og handler, men også med fårene. Det er vigtigt, at hverken hund, handler eller får bliver stressede i en perfekt verden. Det er levende dyr og mennesker, der skal arbejde sammen, og mange uforudsete situationer opstår nemt, og derfor opstår stressede situationer. Grundlæggende mener jeg, at hvis de stressede situationer opstår, er det fordi jeg ikke har gennemtænkt den ordentlig fra start og har ladet den opstå. Hvis min hund laver fejl, så er det fordi der er mere der skal trænes.

Man har målrettet avlet hyrdehunde i over 500 år. Derved har man nogle drifter i hyrdehunden, som man slet ikke ser nogen andre steder. En hård og kontant tone kan være nødvendig for at få hundens respekt, da de ofte ved bedre end vi gør. Grundlæggende tror jeg på positiv forstærkning og at sætte hunden op til succes. Hundene suger ros til sig og vokser af det.

Jeg mener, det er rigtig vigtigt at overveje hver gang man sender sin hund ud, om man sætter den i en situation den kan løse, så den aldrig får store nederlag og opgaver den ikke kan løse.

Som hunden udvikler sig, kan den løse større og større opgaver. En Border Collie lever og ånder for at gøre sin ejer tilfreds, de bliver så utroligt stolte, når de løser de opgaver, vi giver dem. Når de samtidig får et par positive ord med på vejen, vokser de helt op i himlen. Jeg får ofte skæld ud, når jeg træner min hund, fordi jeg roser den for meget, men det mener jeg slet ikke man kan. Man skal selvfølgelig passe på ikke at forstyrre den, hvis den er meget koncentreret i sit arbejde med fårene. Men de fleste border collier jeg har arbejdet med, kan man ikke se en reaktion på når de får ros, de gør det bare rigtigt næste gang. Selvfølgelig er den største belønning, som en hyrdehund kan få, at få lov til at hyrde.

Det varierer utrolig meget, hvornår en hund tænder på får og er klar til at gå i gang med træningen. Nogle er ikke mere end 8-10 uger, når de tænder på får. De fleste hunde er dog 6-12 måneder, før de er mentalt og fysisk klar til at påbegynde hyrdetræning. Før man kan gå i gang med at hyrde, er det eneste krav jeg har, at hunden har et betingelsesløst ’lie down’ (dæk), og at den kommer, når man kalder på den. Resten skal vi nok lære hen af vejen. Det er utrolig vigtigt, at hunden lægger sig ned, når den får besked på det, så vi kan stoppe situationer, inden de kommer ud af kontrol. Dette kan trænes meget tidligt som en sjov leg, og når først ’lie down’ er på plads derhjemme, begynder man at øge udfordringerne og forstyrrelserne, når hunden skal lægge sig ned på kommando.

Man har målrettet avlet hyrdehunde i over 500 år. Derved har man nogle drifter i hyrdehunden, som man slet ikke ser nogen andre steder.

Vi arbejder med hunde, der elsker deres opgave betingelsesløst. Det kræver dog en flok får, der skal flyttes rundt med. Det er derfor utrolig vigtigt for mig, at fårene behandles ordentligt, at hundene behandler deres ”legekammerater” ordentligt. Ofte når hunde bliver overentusiastiske og for voldsomme mod fårene, skyldes det usikkerhed og frustration, at de faktisk ikke ved hvordan de skal opføre sig når der er får. Derfor er det vigtigt at komme godt i gang og igen ikke sætte hunden i situationer, den ikke kan løse, så det aldrig kommer ud af kontrol, og hunden får dårlige vaner.

Derfor får mine hunde f.eks. aldrig lov til at gå ind i folden uden mig. Dvs. de må ikke gå igennem lågen før jeg giver dem lov, og de skal altid lægge sig ned så snart de kommer igennem lågen, så hunden ikke begynder at hyrde, inden vi alle er klar.

I bund og grund handler hyrdning om, at hunden skal samle en større eller mindre flok får sammen over et område for at bringe dem hjem til hyrden i et fornuftigt tempo. Hunden skal selv vurdere, om den har alle fårene med, og hvor meget tryk der skal lægges på fårene. Når fårene er kommet hjem til hyrden, kan det være nødvendigt at sætte dem ind i en fangefold for f.eks. at give dem ormekur. Det kan også være nødvendigt at dele flokken i mindre grupper.  Ved disse opgaver er hunden en uvurderlig hjælper. Andre gange kan det være nødvendigt at flytte fårene fra et sted til et andet, og hunden skal der drive flokken afsted. Dette kan være over store afstande. Alle disse momenter koger vi sammen til en lille bane når vi afholder konkurrencer, og er alle vigtige for at opnå det bedst mulige resultat.